Tatilde flexitarian beslenme yöntemiyle formda kalabilirsiniz

01 February 2021 11:37
Anasayfa ·Basındaki Yazılarım ·Tatilde flexitarian beslenme yöntemiyle formda kalabilirsiniz

Tatilde flexitarian beslenme yöntemiyle formda kalabilirsiniz

Melis ÇERLEK (Detox ve Sağlık Danışmanı)

Tatil moduna geçildiğinde genellikle büyük bir oranda yediklerimiz ve içtiklermiz rutin beslenmemizin dışına çıkıyor. Ufak kaçamaklara da hepimizin ihtiyacı oluyor; psikolojik olarak da rahat bir tavır sergilenebiliyor. Üç dört günlük tatillerin dönüşünde bunun telafisi daha kolay olabilir ve genellikle bu kısa süreli tatilde kaçamak yapmak isteniyor; ama uzun dönemli olduğunda kendimize belirli bir rutini benimsememizde fayda var. 

Bedenimize fazla asit yüklemesi yaptığımızı düşünüyorsak belirli öğünlere sebze-meyve ağırlık olarak ekleyebiliriz. Yüzde 25 asit, yüzde 75 alkali flexitarian beslenme uygulayabiliriz.

Flexitarian beslenme nedir?

Flexitarianizm son dönemlerde, bilim ve kamu sektöründe sıklıkla kullanılan bir terim olarak hayatımızda yerini almaya başladı. 2014 senesinde Oxford İngilizce Sözlüğü flexitarianizmi, “flexible” yani esnek ve “vejetaryen” kelimelerinin birleşimi olarak, kesin olarak vejeteryan olmadığı halde bu yaklaşımı benimseyen birey olarak tanımlamıştır. Bu bireyler, sıklıkla et yemekten kaçınan ve sayıları giderek artan “esnek tüketici” grubunu oluşturmaktadır.

Ağırlıklı olarak bitkisel temelli beslenmeyi içeren aynı zamanda et, tavuk tüketimi olan; bununla birlikte balık, yumurta ve süt ürünlerinin tüketilebildiği bir plandan oluşur. Hayvansal gıdalar asit olarak adlandırılıyor. Bitkisel gıdalar alkalidir. Flexitarian beslenmede tabağın dörtte birlik kısmını asit seçeneğinize ayırabilirsiniz. Kahvaltı, öğle yemeği, akşam yemeği ve atıştırmalıklardan oluşan bir yemek planı yapabilirsiniz. Planlarınızı farklı tariflerle eğlenceli hale getirebilirsiniz.

Kahvaltı yaklaşık 300 kalori, öğle yemeği 400 kalori, akşam yemeği 500 kalori, atıştırmalıklar ise 150 kalori olarak hesaplandığında günlük olarak 1500 kalori almış olursunuz. Bu kalori miktarını günlük aktivite seviyenize, cinsiyetinize, boyunuza ve kilonuza göre arttırabilir ya da azaltabilirsiniz. Bu rejimi takip etmek oldukça kolaydır. Bundan dolayı uzun dönemli tatilde rahatlıkla uygulanabilir. Dışarıda yemek yenilebilir ve alkol alınabilir. Bütün gün kuralların seni sıkacağı bir durum yoktur. Fakat her gün bir kurala uyman gerekiyor. İşlenmiş etler yerine  taze etleri tercih edin. Sadece yeşilliklerle beslenmek yerine; meyve, sebze, tahıllar, süt ürünleri ve et yerine geçecek tofu, fasulye ve mercimek gibi gıdaları tüketebilirsiniz. Kızarmış, gevrek, ekmekli, kremsi, taraklı veya sote gibi kelimelere karşı dikkatli olun. Bunun yerine kaynamış, pişmiş, ızgara, kavrulmuş, haşlanmış ve buğulama gibi yöntemleri tercih edin.

Yemeğin tatmin duygusunun önemi büyüktür. Lifli sebzeler,meyveler ve kepekli tahıllar tarafından sağlıklı vejeteryen ağırlıklı beslenme uyguluyorsanız yemekler arasında aç hissetmemelisiniz.

Flexitarian beslenmenin sağlık açısından ciddi bir risk ya da yan etkisi görülmemiştir. Ancak sağlık problemleriniz varsa önemli diyet değişiklikleri yapmadan önce doktorunuza danışmalısınız.

Flexitarian beslenmenin faydaları;

– Doymuş yağların tüketimi azalacağı için kolesterol ve kalp hastalıklarından koruyor.

– Kan basıncını düşürüyor.

– Şeker tüketimi çok aza indirgeniyor ve bu da şeker hastalığına karşı koruyor.

– Bu diyeti bütün aileniz uygulayabilir ve herkes için sağlıklı bir beslenme rutini oluşturabilirsiniz.

– Et tüketimi daha az olacağından dolayı daha sağlıklı bir beslenme alışkanlığı kazanmanız ve daha dinç hissetmeniz mümkün.

Günlük 10 bin adım ve 30-40 dakikalık yoga pratiği yapmanız dinç hissetmenize yardımcı olacaktır. Yoga pratiği başlangıcında ya da egzersiz yapmaya fazla vakit ayırmaya uygun durumda değilseniz en azından sabah kahvaltı öncesi yaşınız kadar “surya namaskar” serisi öneriyorum.