Detoks ile bedeninizi arındırırken Yoga ile bağışıklığınızı güçlendirin

01 February 2021 11:35
Anasayfa ·Basındaki Yazılarım ·Detoks ile bedeninizi arındırırken Yoga ile bağışıklığınızı güçlendirin

Detoks ile bedeninizi arındırırken Yoga ile bağışıklığınızı güçlendirin

Melis ÇERLEK (Detox ve Sağlık Danışmanı)

Yoga ve detoks bedenin kendini arındırma sürecini destekleyen bir yöntem. Bedeni yeniden başlatır; sindirim sistemine, dengeyi bulması ve bağışıklığı güçlendirmesi için fırsat tanırsınız. 

Biriken toksinleri vücuttan atmak ve bedenimize nefes aldırmak için detox yapmamızda fayda var. Toksinler vücutta biriktiğinde zarar verecek boyutlara ulaşarak kanser gibi kronik rahatsızlıklara sebep olacak seviyelere gelebilir. Amaç tedavi etmek değildir. Sevgili hocamın tabiri ile “bardak düşmeden; kırılmadan onu korumaktır.”

Toksinlerin bedende belirtileri

Sabah uyanmada zorluk ve dinlenmemiş uyanma.

Enfeksiyon.

Obezite.

Sindirim sorunları.

Kronik ağrı.

Mutsuzluk.

Sebepsiz depresyon.

Kötü check up sonuçları.

Aşırı terleme.

Yağdan kilo alımı.

Yoganın faydaları nelerdir?

Yoga beden, zihin, ruh bütünlüğünü sağlayan eski bir öğretidir. Yoga insanı rahatlatan nefes çalışması, meditasyon ve çeşitli pozlarıyla vücudunu çalıştıran bir aktivitedir. Yoga yapmanın hem fiziksel hem de zihinsel sağlık için bilimsel olarak kanıtlanmış birçok faydası bulunuyor.

Her gün en az 15-30 dk. yoga pratikleri uygulamak esnekliğinde, dengende ve gücünde büyük farklar yaratıyor.

Sağlıklı ve diri bir bedene sahip olmayı sağlar.

Stresi azaltır.

Sindirimi güçlendirir.

Zararlı toksinleri bedenden uzaklaştırır.

Yoga pozlarını uygulayarak sindirim, endokrin ve lenf sistemi toksinlerden arındırılır.

Bedene denge ve sağlık getirir.

Omuz duruşu ve balık pozu, tiroit bezi salgılarını dengeler.

Twist pozları karaciğer ve pankreası arındırır.

Diğer pozlar omurları rahatlatarak sinirlerin rahatlamasını sağlar.

Yapılan araştırmalar sonucu, bağışıklık sistemimizi yüzde 70 oranında bağırsakların etkilediği biliniyor.

TANSİYON RİSKİNİ AZALTIYOR

Kalp sağlığına yaptığı olumlu etkileri gösteriyor. Bir araştırma, beş yıl boyunca yoga yapmış 40 yaşını aşkın bireylerin; yapmayanlara oranla daha düşük tansiyona ve nabza sahip olduğunu ortaya çıkardı. Kısaca yoganın kalp hastalıklarının başlıca sebebi olan yüksek tansiyon riskini azalttığını söylemek mümkündür.

KRONİK AĞRILARI AZALTIYOR

Yoganın sakatlıklar ya da kireçlenme gibi sebeplerden ortaya çıkan birçok türde kronik ağrıyı azalttığını gösteren bilimsel araştırmaların sayısı her geçen gün artıyor. Örneğin; 2005’te yapılan bir araştırmada, dizlerinde kireçlenme bulunan katılımcıların yoga yaparak fiziksel işlevlerini artırdığı ve ağrılarının azaldığı gözlemlenmiştir. Bir başka çalışmada ise, bileğinde karpal tünel sendromu olan katılımcıların sekiz hafta yoga yaptığında, ağrılarının azaldığı ve kavrama güçlerinin arttığı ortaya çıkmıştır.

DEPRESYONA KARŞI ETKİLİ

Yoganın zihinsel faydaları arasında kuşkısuz olarak bilinen faydası stresi azaltmasıdır. Başlıca stres hormonu olan kortizol salımını azalttığı kanıtlanan yoga, böylece anksiyete ve stres seviyelerini düşürüyor. Bunun bir diğer sebebi de yoganın insana anda olmanın önemini göstererek daha huzurlu bir bakış açısına sahip olmayı sağlıyor. Buradan özetle yoganın faydaları arasında, depresyonla mücadele etme gücünü arttırması da sağlanıyor.

Neredeyse tüm yoga asanaları doğru uygulandığında bağışıklık sistemini güçlendirir ve böylece bütünsel sağlığı geliştirir.

ERKEN UYUMANIN ÖNEMİ 

Çin tıbbına göre akşam 9 ve gece yarısı 12 arası vücut detoksunun en önemli 3 saati. Büyük ihtimalle detoks sırasında daha erken uykun geliyor olacak, vücudunu dinle ve erken yat. Sabah normale göre çok daha enerjik ve rahat uyandığını farkedeceksin.

DETOKS SÜRECİNDE YOGANIN ÖNEMİ  

Detox sürecinde hafif tempolu egzersizler yapmak önemli. Daha fazla kalori yaktıracak hızlı tempolu sporları detox sonrasına bırakman iyi olacaktır. En basit ifadeyle detox bedenin toksinlerinden arındırılmasıdır. Detoks döneminde bu süreç yoga ile desteklendiğinde;

Bedeni toksinlerden arındırmak için belirli yoga pozları kullanılır. Çeşitli asanalar dolaşımı hızlandırmaya yardımcı olur. Organlarda rahatlatıcı bir his yaratır ve toksinlerin atılımını destekler.

Kronik problemleri rahatlatır, tedavi sürecini destekler.

Stresli yaşantısı olanların stresini rahatlatır.

Bağışıklığı güçlendirir.

Sağlıksız beslenmeyi dengeler.

Sağlık problemleri yaşanıyorsa tedavi sürecini destekler.

Kilo problemi olanların kilo kaybetmesini sağlar.

Ciddi bir sağlık problemi teşhisi konmuşsa, tedavi sürecini destekler.

Kronik rahatsızlığı olanlarda yaşam kalitesini arttırır ve ağrının yatışmasını sağlar.

Bazı pozlar lenf sistemini ve kan dolaşımını güçlendirir; Karaciğer ve böbrekler dahil olmak üzere arınmaya yardımcı olan organlara enerji sağlamak için yeni kan akışını başlatır.

Asanalar dolaşım ve sindirim sistemini güçlendirir.

Organların olması gerektiği şekilde çalışmalarını destekler bu da toksinlerin atılmasını sağlar.

Detoks esnasında rahatlama sekteye uğrayabiliyor ancak yoga stresin azaltılmasını sağladığı için önemlidir.

Rahatlama esnasında toksin atımını engelleyen kortizol gibi stres hormonlarının salgılanmasını engellersiniz, böylece sindirim, lenf ve dolaşım sistemi güçlenir ve toksin atımı artar.

Allah o kadar güzel bir makina yaratmış ki kendini onarabiliyor, yeter ki ona doğru davranmasını bilelim; bizler günümüzde yoğun olarak modern beslenme şeklinden dolayı koruyuculara, işlenmiş gıdalara maruz kalıyoruz ve tabii çevresel toksinler de var. Tüm bunları bedenin tam anlamıyla temizleyebilmesi oldukça zor. Ayrıca tüketilen sağlıksız yiyecekler, stres ve hareketsizlik bunu bir o kadar daha zorlaştırıyor. Sonuç olarak sistem yavaşlıyor.

Yoga ve detoks bedenin kendini arındırma sürecini destekleyen bir yöntem. Bedeni yeniden başlatır; sindirim sistemine, dengeyi bulması ve bağışıklığı güçlendirmesi için fırsat tanırsınız.